Zajímavá fakta o hodnotách použitých semínek:
Semínka slunečnice obsahují 30-50% oleje, dominují nenasycené mastné kyseliny. Slunečnicová semínka jsou bohaté na proteiny a jsou vynikajícím zdrojem vitaminu E a B1, a dobrým zdrojem manganu, hořčíku, selenu, vitamínu B5, kyseliny listové a vlákniny.
Semínka lnu jsou bohaté na bílkoviny, rozpustné vlákniny, minerály a vitamíny B1, B2, C2, E a provitamin A. Kromě toho, že jsou nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin, mají i vysoký obsah omega-6 mastných kyselin.
Sezamová semínka se také vyznačují vysokými nutričními hodnotami. Polovinu obsahu tvoří sezamový olej, který se vyznačuje vysokými hodnotami obsahu kyseliny olejové a linolové, zatímco asi pětinu obsahu tvoří bílkoviny. Sezamová semínka jsou velmi dobrým zdrojem manganu, ale zároveň se vyznačují i vysokým obsahem hořčíku, železa, vitamínu B1, zinku a vlákniny. Sezamová semena obsahují dvě unikátní sloučeniny ze skupiny lignanů a to sezamín a sezamolín.
Zajímavá fakta o hodnotě glykemické nálože (GN):
Pro prevenci diabetu, obezity a dalších metabolických onemocnění je výhodné upřednostňovat potraviny s GN pod 10. Potraviny s hodnotami GN 10–20 jsou méně výhodné a GN sto gramové potraviny vyšší než 20 zatěžuje látkovou výměnu velmi výrazně.
V této kategorii nízké GN se proteinový výrobek FITEO řadí mezi potraviny jako jsou nezahuštěné vařené luštěniny, vařené brambory, tekuté mléčné výrobky, sýry, tvaroh, jogurty. A naopak dokáže nahradit produkty s vysokou glykemickou náloží jako pečivo, cereálie a všechny sladké potraviny.